Kutatók Éjszakája 2022

Csáki-Bertók Sára | 2022.09.30.
Kutatók Éjszakája 2022

A kutatók munkája sokak számára ismeretlen folyamat, izgalmas világ, amelynek műhelyeibe ritkán nyerhet bepillantást az ember. Azonban évente egyszer, hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén Európa-szerte megnyílnak az egyetemek és kutatóközpontok kapui a látogatók előtt, hogy bepillantást nyújtsanak különböző tudományterületek munkáiba, valamint bemutassák és népszerűsítsék a tudományos életpályát.

Tanszékünk a tavalyi online program után, idén végre élőben vehetett részt a Kutatók Éjszakáján, ahol legnagyobb örömünkre számos érdeklődő töltötte meg a Kerényi terem előadójának ódon padjait. Két előadással készültünk, melyek az előadók friss kutatásain alapulva adtak ízelítőt a tibetisztika és a buddhizmuskutatás egy-egy kis szeletéből.

Bár a hozott témák nagyon különböztek, a kockázás ősi gyakorlatának és szenvedélyének motívuma (véletlenül?) végigkísérte az estét.
Elsőként „A lélek kiváltása a démonok fogságából. Egy tibeti bön gyógyító szertartás” címen Csáki-Bertók Sára PhD-hallgató elkalauzolta az érdeklődőket a tibeti rítusok világába, ahol egy gyógyító szertartáson keresztül a lélek kiváltásának még napjainkban is igen népszerű technikáját ismerhették meg. Fényképek és videók illusztrálták a „váltságfigurák” bemutatását, a jelek olvasatát, melynek végén a szertartás sikerét eldöntendő, a beteg a lelket ellopó démonnal kockázik, hogy megtudja, sikerült-e visszaszereznie azt.

Majd az újonnan kinevezett tanszékvezetőnk, Szántó Péter Dániel, „A buddhizmus és a szerencsejátékok” című előadásában mutatta be a szerencsejátékokat tárgyaló ind irodalmat, melyből kitűnik, hogy a hazárdjátékok már három évezreddel ezelőtt is vonzották a királyokat és a közembereket egyaránt. Egy ezer éve feledésbe merült pálmalevél kézirat feldolgozásának eredményeképpen azt is megtudhattuk, hogy a buddhista szemlélet szerint milyen negatív következményekkel jár és miért kerülendő a szerencsejáték (illetve miért ne csavarogjunk éjszaka).

A két előadás közötti szünetben és a sikeres este zárásaként, az alkalom kedvéért kiállított tibeti rituális hangszerek is megszólaltak, és a résztvevők átlapozgathattak kihelyezett tibeti kéziratokat.

Reméljük, hogy jövő ilyenkor is további érdekes részeit mutathatjuk majd be a buddhizmuskutatásnak az érdeklődők számára.

Képek

Képek

0

/

0

0

/

0